Najnovije vesti

RUSKI AMBASADOR U SKOPLJU: Makedonija ne treba da uđe u NATO! Ko će da je napadne, vanzemaljci?
Foto: Profimedia

čvrst stav

RUSKI AMBASADOR U SKOPLJU: Makedonija ne treba da uđe u NATO! Ko će da je napadne, vanzemaljci?

Severna Makedonija
16:14h

Rusija ostaje pri stavu da Makedonija ne treba da postane deo NATO, izjavio je danas ruski ambasador u Skoplju Oleg Ščerbak.

On je rekao da pristupanje Makedonije NATO neće doprineti većoj bezbednosti i sigurnosti, već bi mogla da bude cilj u eventualnom sukobu Rusije i Alijanse.

Ščerbak je rekao da bi slučaju agresije NATO na Rusiju, ako Makedonija bude deo NATO, ona mogla biti legitimni cilj ruskog odgovora.

"Vi kao odgovorni građani svoje zemlje treba da razmislite da će posle eventualnog učlanjenja u NATO, Makedonija postati deo vojne mašinerije Alijanse i, ako se desi agresija NATO na Rusiju, vi ćete imati sudbinu mete u uzvratnom udaru. Da li to treba vama i vašoj deci", rekao je Ščerbak.

Ruski ambasador je u dužem obrazlaganju na konferenciji za novinare zašto Makedonija ne bi trebalo da postane čanica NATO, rekao da je okružena zemljama članicama Alijanse, pitajući se "ko bi mogao da je napadne: NATO ili možda vanzemaljci".

Po njegovim rečima, učlanjenje u NATO može da nanese ozbiljnu štetu regionalnoj sigurnosti i atmosferi poverenja, što može da utiče na odnose Makedonije i Rusije.

On je rekao da takva odluka treba da bude doneta na referendumu.

"Vašoj zemlji ne namećemo stavove s kim će da bude prijatelj i da saradjuje, ali imamo ljudsku dužnost da našim makedonskim drugovima kažemo da takve sudbonosne odluke, kao što je učlanjenje u agresivni vojnopolitički blok, treba da se donose posle pažljivog razmišljanja o posledicama", rekao je Ščerbak.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...