Zoran Zaev: Ne može Nova Makedonija
Foto: EPA

Premijer o budućem imenu zemlje

Zoran Zaev: Ne može Nova Makedonija

Severna Makedonija -

Ali i ako se ne pronađe rešenje pre samita EU i NATO, pregovarački proces neće prestati, kaže šef vlade u Skoplju

SKOPLJE - Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je 99 odsto uveren da je moguće postići sporazum sa Grčkom oko imena.

Zaev je istakao da je za međunarodnu upotrebu prihvatljivo ime s geografskom odrednicom i istakao da je Grčka u pregovorima pokazala da ima razumevanja za makedonski integritet.

Ako deca pitaju

- Jedan odsto ostavljam kao rezervu. Makedonija i Grčka nikad nisu bili bliže rešenju spora oko imena. Ali i ako se ne pronađe rešenje, pre samita EU i NATO, pregovarački proces neće prestati. Pregovori će se produžiti i nastavićemo da gradimo prijateljstvo s Grčkom - rekao je Zaev u intervjuu kablovskoj Televiziji 24 i nastavio:

- U igri je ime sa geografskom odrednicom, nikako s vremenskom. Nova Makedonija nije rešenje, jer bi možda u budućnosti i deca u Grčkoj mogla da pitaju „gde je stara Makedonija“.

Makedonski premijer se osvrnuo i na najavu skorašnjeg sastanka sa Aleksisom Ciprasom, premijerom Grčke:

- Ako se sastanemo, to će verovatno značiti da je moguće da se postigne kompromisno rešenje koje će prihvatiti građani obe zemlje.

Samit u Sofiji

Makedonski premijer je najavio da će se s Ciprasom svakako videti 17. i 18. maja na Samitu zapadnog Balkana u Sofiji.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ne dođe do rešenja, što je uslov za poziv u NATO i pregovore sa EU, Makedonija će produžiti s reformama jer su važne za građane.

- Strateški ciljevi Makedonije ostaju EU i NATO, sa čim se saglašava i opozicija - zaključio je Zaev.

Sastanak u Ohridu

DIMITROV NE PEVA KAO DAČIĆ

Zaev je rekao da je poslednja runda pregovora šefova diplomatija Makedonije i Grčke Nikole Dimitrova i Nikosa Kocijasa u Ohridu protekla u veoma pozitivnoj atmosferi, ali da, dodao je, koliko zna, dva ministra nisu zapevali.

- Dimitrov nije poznat po pevanju kao (Ivica) Dačić, ali susret je protekao u mnogo pozitivnoj atmosferi i vladao je veći optimizam nego ranije - odgovorio je premijer Makedonije na pitanje da li je i Dimitrov pevao Kocijasu kao srpski ministar spoljnih poslova Dačić.

Kurir / E.K.

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja