ZAEV ZADOVOLJAN PREPORUKOM EVROPSKE KOMISIJE: Građani Makedonije danas treba da budu ponosni!
Foto: EPA/Hayoung Jeon

bliže članstvu EU

ZAEV ZADOVOLJAN PREPORUKOM EVROPSKE KOMISIJE: Građani Makedonije danas treba da budu ponosni!

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da Makedonija nakon dobijanja neuslovljene prepuruke korak bliže EU i istakao da želi da ubrzo reši i spor sa Grčkom oko imena.

Zaev je istakao da je "ovo jedan od dana kada građani Makedonije treba da budu ponosni", ističući da je preporuka Evrospke komisije "kristalno čista i bez uslova", što znači omogućavanje početka pregovora za članstvo u EU.

“Tu ne zastajemo, snažno smo uvereni da je ovo povoljan vetar u leđa da produžimo napred. Želimo da u najkraćem mogućem roku rešimo problem koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, sa ciljem da Makedonija u junu dobije poziv u NATO", rekao je makedonski premijer, u prisustvu dela mistara iz njegovog kabineta.

"Ovo znači i da je politička kriza iza nas, da EU sa pažnjom i poštovanjem sledi reformske i političke procese u našoj zemlji i da smo ušli u redovne političke procese, koa i svaka funkcionalna demokratska država", rekao je makedonski premijer.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je u izjavi agenciji MIA poručio da ova čista preporuka Makedoniji treba da bude motivacija za reforme i rešavanje spora oko imena.

“Sada je važno taj proces produžiti, da ova prilika bude iskorišćena i da se produži sa reformskim napretkom", rekao je Han.

Kurir.rs / Beta, Sloboden pečat

Foto: EPA/Hayoung Jeon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track