Najnovije vesti

SVE OSTALO IZA ZATVORENIH VRATA: Radnom večerom završen bečki susret Dimitrova i Kocijasa
Foto: Sloboden pečat

pregovori oko imena

SVE OSTALO IZA ZATVORENIH VRATA: Radnom večerom završen bečki susret Dimitrova i Kocijasa

Severna Makedonija

Radnom večerom završen je bečki susret ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikole Dimitrova i Nikosa Kocijasa, i specijalnog izaslanika UN Metjua Nimica.

Ishod tročasovnih pregovora, kako izveštavaju mediji obe zemlje, ostao je iza zatvorenih vrata.

Jedino je Nimic novinarima kratko, posle sastanka, rekao da su obe strane posvećene postizanju rešenja u višedecenijskom sporu dve zemlje oko imena Makedonije, kao i da će oni biti nastavljeni i narednih nedelja.

Makedonski mediji na osnovu te izjave Nimica, koja je trajala trideset sekundi, zaključuju da ili nije bilo šta da se kaže posle sinoćnjeg sastanka ili je dogovor da sve što se tom prilikom dogodilo, treba da ostane iza zatvorenih vrata.

Grčki mediji su sinoćnji susret okarakterisali ključnim u dijalogu o imenu, koji, kako se očekuje, treba da bude okončan do juna.

Podsećaju da je Zaev juče rekao da očekuje korak napred u tim pregovorima, dok je portparol grčke vlade Dimitris Džanakopulos rekao da je Atina napravila ustupke, a sada je vreme da to učini i Skoplje.

Grčka u vezi sa ovim sporom ima dva jasna preduslova za postizanje dogovora. Insistira, naime, ne samo na promeni imena države, već i na primeni novog imena "erga omnes", odnosno očekuje da makedonska vlada zatraži od država koje su je već priznale da prestanu da koriste njeno ustavno ime, i kompozicija imena, koja ne bi trebalo da bude vezana za naciju, jezik, crkvu...

Dvojica šefova diplomatija, inače, početkom sledeće nedelje, 3. i 4. maja, imaće novi susret u Solunu, a zatim u Sounionu nadomak Atine, 11. maja i 12. maja.

Pre susret u Beču, oni su se sastali 12. aprila u Ohridu, kada su Kocijas i Dimitrov saopštili da pregovori napredaju, ali da ključna pitanja ostaju otvorena.

U međuvremenu, Kocijas je u intervjuu za grčke medije izrazio pesimizam oko postizanja rešenja do početka leta.

"Očigledno je da Makedonija u junu neće postati članica NATO-a", rekao je grčki ministar.

Sada se raspravlja o najtežim pitanjima, kao što je obim upotrebe, odnosno, vremenski okvir za implementaciju eventualnog sporazuma.

Posle Beča najavljeno je da će se Kocijas sastati sa generalnim sekretarom NATO, Jens Stoltenbergom u Briselu, kada će, kako javljaju mediji, takođe razgovarati o novom imenu Makedonije, kao i o drugim temama.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...