(VIDEO) MAKEDONSKI ROBIJAŠI KUPUJU LAGODAN ŽIVOT: Otkriven cenovnik zabranjenih stvari! Najtraženiji mobilni, ali je sledeća stavka začuđujuća!
Foto: Printscreen Facebook, Shutterstock

korupcija

(VIDEO) MAKEDONSKI ROBIJAŠI KUPUJU LAGODAN ŽIVOT: Otkriven cenovnik zabranjenih stvari! Najtraženiji mobilni, ali je sledeća stavka začuđujuća!

Severna Makedonija -

Mobilni telefon sa prostupom internetu košta 600-700 evra, bez mobilnog interneta samo za pozive oko 200 evra, a 32-inčni televizor 500-600 evra, korišćenje dušeka 1.000 denara, malim zamrzivač 200 evra ... ovo je cenovnik zabranjenih stvari u makeodnskom zatvoru Idrizovo.

Nedovoljan broj zaposlenih, njihova i loša materijalna i finansijska situacija, neprofesionalnost koja se izražava kroz prekomernu upotrebu sile i slučajevi korupcije su neki od razloga za nehumani tretman i maltretiranje zatvorenika, kaže se u izveštaju Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Makedoniji i Instituta za evropske politike.

Mobilni telefoni, posete zatvorskog doktora i zubara i frižider neke su od usluga koje zatvorenici kod Šutke dobijaju za određenu cene.

U intervjuu za agenciju MIA nadležni tvrde da je korupcija u poslednjih nekoliko meseci smanjena, ali da nije ne u potpunosti iskorenjena. I dalje se mogu dobiti određene pogodnosti za određenu cenu od zatvorskog osoblja.

Situacija s korupcijom u prošlosti bila je mnogo lošija, procenjuju nadležni. Sada je situacija nešto više pod kontrolom, ali se u zatvoru mogu da kupe određene stvari, od kojih su neki zatvorenik ne mogu da poseduju.

Pored mobilnih, zbog navodne loše ishrane popularni su i frižider i rešo kako bi zatvorenici mogli samo da spremaju hranu.

U razgovoru sa zaposlenim može se saznati da i je prosečna plata oko 220 evra, a sa prekovremenim naraste i do 350 evra. U zatvoru trenutno nedostaje 35 radnika.

Po tužbi za neisplećene prekovremene sate, zatvor je platio oko 400.000 evra, a ako prođe još jedna tužba platuće isto toliko.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track