PLASTIKA UMESTO PAPIRA: Makedonija uvela polimerne novčanice od 10 i 50 denara
Foto: PlusInfo

PROMENE

PLASTIKA UMESTO PAPIRA: Makedonija uvela polimerne novčanice od 10 i 50 denara

Severna Makedonija -

SKOPLJE - U Makedoniji su danas u upotrebu puštene plastične, polimerne banknote od 10 i 50 denara, a istovremeno su iz opticaja povučene papirne novčanice iste vrednosti.

Kako je saopštila Narodna banka Makedonije, ove moderne novčanice su dugotrajnije i imaju bolju zaštitu, ali i "izdignute tačkice", koje omogućavaju da ih raspoznaju osobe sa oštećenim vidom.

Polimerne banknote će moći da se koriste za gotovinsko plaćanje, kao i za plaćanje u automatima za naplatu, kada ih firme za to osposobe.

Nepotrošene papirne novčanice od 10 i 50 denara moći će da se zamene polimernim ili kovanicama u narednih godinu dana u svim komercijalnim bankama, a posle toga samo u centralnoj banci.

Uvodjenjem novih novčanica od 10 i 50 denara, koje se najviše koriste za gotovinsko plaćanje, NBM je počela proces polimerizacije nacinionalnih banknota. Analize, kako se navodi, pokazuju da plastične novčanice traju i do četiri puta duže od papirnih čija su osnova pamučna vlakna.

Makedonija se tako pridružila Australiji, koja je 1988. prva u svetu uvela plastične novčanice. Sledili su je Kanada, Velika Britanija, Novi Zeland, Maldivi, Brunej, Rumunija i još neke zemlje.

Kurir.rs/Beta

Foto: PlusInfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track