ZAEV: Cipras i ja smo našli opciju za rešenje spora oko imena Makedonije
Foto: EPA

VELIKI USPEH

ZAEV: Cipras i ja smo našli opciju za rešenje spora oko imena Makedonije

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavi je na konferenciji za novinare da su on i njegov grčki kolega Aleksis Cipras utvrdili tokom razgovora na marginama samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji opciju rešenja spora oko imena koja je prihvatljiva za obe strane.

"Razmatrali smo nekoliko opcija i jedna je prihvatljiva za obe strane. Sad moramo da vidimo da li to rešenje može da bude realizovano u praksi i da li će ga prihvatiti nadležne institucije. Jesmo utvrdili da je ta jedna opcija prihvaljiva za obe strane, ali ja sam Zoran, a moj partner u razgovorima je Aleksis - mi smo samo ljudi. Moramo da kao će tu opciju prihvatiti relevantne državne institucije, opozicija, predsednici država", rekao je Zaev.

foto: Reuters

Na pitanje da li može da dođe do odlaganja rešenja u sporu oko imena, on je rekao "Ne daj bože" i istakao da su između dve zemlje razvijeno nepovratno prijateljstvo, koje će se i dalje razvijati.

foto: Reuters

"Bilo bi lepo da rešenje koje bi obe strane htele bude prihvatljivo, da se postigne još sada, jer na kraju juna imamo Evropski savet i postizanje dogovora bi bilo dodatno ohrabrenje za taj savet", rekao je makedonski premijer.

foto: EPA

Ukoliko to ne bude moguće, dodao je Zaev, dve vlade će produžiti da traže rešenje, sve dok se ne dogovore. Makedonski premier je rekao da su podršku makedonsko-grčkim pregovorima za rešavanje spora dali i francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, sa kojima se sreo u Sofiji.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track