FEDERIKA MOGERINI: Ohrabreni smo napretkom u pregovorima Atina-Skoplje
Foto: EPA

DOBRA VEST

FEDERIKA MOGERINI: Ohrabreni smo napretkom u pregovorima Atina-Skoplje

Severna Makedonija -

BRISEL - Šefica diplomatije EU Federik Mogerini izjavila je da je Unija vrlo ohrabrena naprekom u razgovorima Skoplja i Atine o pitanju imena.

Šefovi diplomatija zemalja članica, na čelu sa Mogerinijevom, razmotrili su tokom neformalnog doručka sa šefom diplomatije Makedonije Nikolom Dimitrovim napredak u razgovorima između Grčke i Makedonije, koji se vode u cilju pronalaženja rešenja za ime bivše jugoslovenske republike, što bi Skoplju odblokiralo put dalji put evroatalnskih integracija.

"Svi smo vrlo ohrabreni naprekom u razgovorima Skoplja i Atine o pitanju imena. Svi ćemo raditi na podršci pozitivnom ishodu ovih važnih pregovora", izjavila je Mogerini jeva.

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu razgovaraju o rezultatima samita lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, ali i o situaciji u Pojasu Gaze posle otvranja američke ambasade u Jerusalimu. Tokom sastanka Saveta EU šefovi diplomatija će razmotriti i situaciju u Iranu i potvrditi dalje zalaganje EU u cilju održanja iranskog nukleranog programa, a u svetlu povlačenja SAD iz tog međunarodnog sporazuma.

Šefovi EU diplomatija će usvojiti zaključke povodom nedavno održanih predsedničkih izbora u Venecueli i razmotriti situaciju u Kongu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track