Najnovije vesti

ZAEV: Republika Severna Makedonija nije konačno rešenje, novo ime ću saopštiti posle razgovora s Ciprasom (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Влада на Република Македонија

Još ništa nije dogovoreno

ZAEV: Republika Severna Makedonija nije konačno rešenje, novo ime ću saopštiti posle razgovora s Ciprasom (VIDEO)

Severna Makedonija

Makedonski premijer Zoran Zaev nije želeo danas da otkrije postignuti dogovor o novom imenu Makeonije, već će to, kako je rekao, učiniti nakon razgovora sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, najverovatnije, u petak.

Zaev na vanrednoj konferenciji za novinare u Skoplju nije hteo da potvrdi da je dogovoreno da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude "Republika Severna Makedonija", kako to prenose mediji.

"Još ništa nije dogovoreno. Do kraja nedelje ću razgovarati sa grčkim premijerom Ciprasom, nakon čega će biti soapšteno novo ime", rekao je Zaev.

Predstoji mu, kazao je, razgovor sa Ciprasom i ako bude bilo šta novo podeliće sa građanima.

"Znate da da držimo reč. Stojimo iz odluke o referendumu i u redu je dozvoliti da svi naredni koraci budu sprovedeni bez problema", kazao je Zaev.

Istakao je da je rešenje spora dugog 27 godina "već blizu", te da će on potvrditi identitet Makedonaca i makedonskog jezika.

"Potvrđuje se makedonski jezik, potvrđuje se naš identitet. Ovo pitanje nije lako. Ali Makedoniji je potrebno rukovodstvo da ide napred. Pokazali smo da smo spremni za vođstvo. Rekli smo da će doći do referenduma na kojem će građani imati poslednju reč. Pravi patrioti danas su oni koji pružaju budućnost", rekao je Zaev.

Najavio je da će referendum najverovatnije bio održan u septembru ili početkom oktobra.

Zaev je na konferenciji za novinare, koja je prenošena direktno na gotovo svim elektronskim medijima, rekao i da je Makedonija na je korak od dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora o priključenju EU i ulasku u NATO.

"Novim imenom Makedoncima će biti potvrđen identitet. Državi je potrebno vođstvo i napredak, ne samo prazne reči", rekao je Zaev.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube/Влада на Република Македонија

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...