MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI U SKOPLJU: Borba protiv korupcija nemoguća bez političke podrške
Foto: Profimedia

naučni skup

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI U SKOPLJU: Borba protiv korupcija nemoguća bez političke podrške

Severna Makedonija -

Međunarodna konferencija o bezbednosti održana je 2. juna u Ohridu u organizaciji Fakulteta za bezbednost iz Skoplja, a pod pokroviteljstvom MUP MK.

Na konferenciji je učestvovalo više od sto profesora i naučnih radnika iz Italije, Rusije, Mađarske, Portugalje, Češke, Ukrajine, Švedske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH i Republike Srpske.

foto: Kurir

Profesor dr. Miodrag Labović, dobitnik svetske nagrade za borbu protiv korupcije je na konferenciji podvukao da je borba protiv korupcije nemoguća bez političke podrške.

"Političari moraju obezbediti ne samo donošenje dobrih zakona , već moraju primenjivati te iste zakone na sve. Druga stvar je nezavisnost sudstva, tužilaštva od istih tih političara", rekao je Labović.

foto: Kurir

Rajnhard Pribe iz Nemačke je istakao da je bezbednost važna za zemlje zapadnog Balkana, i s tim u vezi, naveo četiri ključne teze:

"Bezbednost građana je mera uspešnosti društva, bezbednost spaja sve zemlje, stabilnost i bezbednost svake zemlje je osnov za pristup EU, i organizacija službi bezbednosti i njihovo postupanje predstavljaju ogledalo demokratije kroz poštovanje ljudskih prava", rekao je Pribe.

foto: Kurir

Ana Frizhand sa fakulteta za psihologiju u Skoplj je rekla da je borba protiv terorizma nezamisliva bez poznavanja psihološkog profila terorista.

"Tek sa tim saznanjem mogu se planirati konkretne akcije", navela je Frichand.

foto: Kurir

Stručnjak za bezbednost iz Srbije i predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) Ilija Životić, je izložio naučni rad o važnosti formiranja nevladinih edukativnih centara za upoznavanje građana o nepredviđenim situacijama, kao i dodatnu edukaciju pripadnika službi bezbednosti koji su školovani u vreme socijalizma i komunizma, a čije zemlje teže evroatlantskim integracijama

Ovaj rad je nastao kao plod istraživanja i rada Centra za bezbednost DBA i Internacionalne policijske organizacije.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track