Najnovije vesti

PAO DOGOVOR! CIPRAS I ZAEV AMINOVALI, DANAS POTVRDA: Novo ime je Republika Severna Makedonija!
Foto: EPA/Vassil Donev

konačno

PAO DOGOVOR! CIPRAS I ZAEV AMINOVALI, DANAS POTVRDA: Novo ime je Republika Severna Makedonija!

Severna Makedonija

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najverovatnije u subotu, u Prespi, tvrde grčki mediji.

"Dogovor bi mogao biti objavljen danas", rekao je neimenovani zvaničnik vlade.

Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom juče i najavili da će danas nastaviti razgovor. Tada će sve biti jasno.

Očekuje se, naime, da posle konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za grčku i makedonsku javnost.

"Skopsko pitanje: jedan korak do ugovora"; "Danas se zatvara pitanje u Skoplju", "Danas ključni telefonski razgovor"; "Severna Makedonija je ime oko kojeg su se složili premijeri", samo je deo naslova u grčki medijima, posle jučerašnjeg razgovora Ciprasa i Zaeva.

Grčki mediji tvrde da je Zaev taj koji je izabrao da novo ime te bivše jugoslovenske republike bue Republika Severna Makedonija ali i na promenu Ustava, što, kako navode, podrazumeva promenu identieeta.

Suština je, kažu, da se Makedonija, praktično, svodi na istoriju. Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika u grčkoj vladi, Zaev je navodno pristao i na novo ime, inače, nekanonske makedonske pravoslavne crkve, koja će se ubuduće zvati samo Ohridska arhiepiskopija.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je posle jučerašnjeg telefonskog razgovora dvojice premijera izjavio za atinske medije da je Zaev pristao na uslove.

"Ako pregovori završe danas, proces će biti okončan", rekao je Kocijas i dodao da je Republika Severna Makedonija izbor Zaeva od svih redloga koji su bili na stolu tokom pregovora uz posredovanje izaslanika UN Metjua Nimica.

"I problem Ustava je rešen na inicijativu Skoplja, a i Crkva će se zvati Ohridska arhiepiskopija, što je istorijski naziv, koje ova crkva nosi vekovima", rekao je Kocijas.

Postizanje dogovora o prevazilaženju spora dugog više od 25 godina biće od velikog značaja za obe zemlje, posebno Makedoniju koja očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO. već na predstojećem samitu u Briselu.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug Foto: EPA/Vassil Donev

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...