MAKEDONSKA VLADA PORUČILA: Građani odlučuju o budućnosti zemlje, a ne Ivanov!
Foto: Beta / Vlada Makedonije

sukob u vrhu vlasti

MAKEDONSKA VLADA PORUČILA: Građani odlučuju o budućnosti zemlje, a ne Ivanov!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Severna Makedonija.

Saopštenje vlade usledilo je nakon današnjeg obraćanja javnosti predsednika Ivanova, koji je odbio da potpiše sporazum i nazvao ga štetnim po zemlju.

Vlada je navela da Ivanov nema osećaj odgovornosti i da se koristi manipulacijama, čime nanosi štetu zemlji i njenim građanima i direktno radi protiv jačanja makedonskog identiteta.

"Ivanov nije posvećen nalaženju rešenja i ne ulaže napore u pravcu integracije Makedonije u EU i NATO, što predstavlja najviši nacionalni prioritet za građane. Umesto što koči budućnost Makedonije i gura zemlju u izolaciju, za Ivanova bi bilo najbolje da se povuče iz politike. Mi odlučujemo sami o sebi i to su konačno priznali svi susedi, Grčka i međunarodna zajednica. Taj sporazum potvrđuje i jača makedonski etnički i kulturni identitet jednom zauvek", navodi se u saopštenju vlade.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

foto: Printscreen Sloboden Pečat

"Neću legalizovati politički nelegalna dela", rekao je Ivanov.

Večeras je ispred zgrade Sobranja započeo protest građana protiv sporazuma sa Grčkom. Demonstranti su protiv imena Severna MAkedonija i promena Ustava. Oni su zapalili baklje i uzvikuju "Makedonija "

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track