Najnovije vesti

PROTESTI U SKOPLJU ZBOG NOVOG IMENA MAKEDONIJE: Demostranti bacaju Molotovljeve koktele na zgradu Sobranja! Policija na ulicama! (VIDEO)
Foto: Printscreen Sloboden Pečat

uzavrelo

PROTESTI U SKOPLJU ZBOG NOVOG IMENA MAKEDONIJE: Demostranti bacaju Molotovljeve koktele na zgradu Sobranja! Policija na ulicama! (VIDEO)

Severna Makedonija

SKOPLJE - Ispred makedonskog Sobranja u Skoplju večeras je održan protest nekoliko udruženja protiv dogovora o promeni imena te zemlje u Republika Severna Makedonija, koje je saopštio premijer Zoran Zaev.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage. Demonstranti su Molotovljevim koktelim gađali zgradu Sobranja.

 

Predsedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak.

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi. Makonski predsednik Đorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

 

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji. Građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju posle odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.

foto: Printscreen Sloboden Pečat

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Severna Makedonija.

 

Kurir.rs/sloboden pečat

Foto printscreen Sloboden pečat

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...