ZAEV OTKRIO: Gruevski je pre 6 godina prihvatio imena Severna i Gornja Makedonija, ali su Grci odbili
Foto: Reuters

SPORNI PREFIKSI

ZAEV OTKRIO: Gruevski je pre 6 godina prihvatio imena Severna i Gornja Makedonija, ali su Grci odbili

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije, Zoran Zaev, izjavio je večeras da je njegov prethodnik Nikola Gruevski bio prihvatio promenu imena države u Gornja i Severna Makedonija za opštu upotrebu, ali da je Grčka to tada odbila.

"Gruevski je prihvatio Severna i Gornja Makedonija u 2012. i u 2013, bez definisanja identiteta, odnosno, bez toga da Grčka prihvati identitet i jezik. To je ostavljeno da lebdi. Grčka nije prihvatila to rešenje zato što je bila isprovocirana projektom Skoplje 2014", rekao je Zaev.

Makedonski premijer rekao je da se to može čuti u ilegalno prisluškivanim razgovorima koje je kao lider opozicije dostavio Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore.

foto: EPA / Georgi Licovski

"Kada bi sud objavio razgovore o imenu, čulo bi se da ovo nije prvi put da bude prihvaćeno ime (Makedonije) sa geografskom odrednicom, za opštu upotrebu", rekao je on.

Zaev je istakao da večeras prvi put spominje te prisluškivane razgovore koji, kako je rekao, svedoče o kalkulanstvu i lažnom patriotizmu Gruevskog i njegovih sledbenika.

Gruevski je nedavno na društvenim mrežama objavio stare izjave u kojima tvrdi da je svojevremeno odbio grčki predlog da Makedonija dobije prefiks Severna, dok funkcioneri stranke koju je vodio petnaestak godina dogovor Zaeva sa Grčkom ocenjuju kao kapitulantski.

Zaev je rekao da kada je objavljivao "političke bombe" 2015. godine, taj deo o pregovorima Gruevskog sa Grcima nije objavio da ne bi naneo štetu pregovaračkoj poziciji Makedonije.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track