KOALICIONI PARTNER POSTAVIO ULTIMATUM CIPRASU: Proširena većina za sporazum s Makedonijom ili pada vlada
Foto: Sloboden pečat

žestoko zapretili

KOALICIONI PARTNER POSTAVIO ULTIMATUM CIPRASU: Proširena većina za sporazum s Makedonijom ili pada vlada

Severna Makedonija -

Partija Nezavisni Grci, koalicioni partner stranke Siriza premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, ne odstupa od zahteva da sporazum sa Skopljem o promeni imena Makedonije u grčkom parlamentu treba da ratifikuje proširena većina od 180 poslanika, od ukupno 300 koliko ih ima, umesto proste većine od 151 poslanika.

Zamenik ministra za saobraćaj i veze Grčke Nikos Mavraganis, član stranke Nezavisni Grči na čijem čelu je ministar nacionalne odbrane Panos Kamenos, izjavio je da će se bez 180 poslaničkih glasova "za", ta partija povući iz vlasti i Ciprasova vlada će pasti.

Mavraganis je izneo tvrdnju da "potpis (ministra spoljnih poslova Nikosa) Kocijasa na jedan nacrt dogovora nema nikakvu pravnu vrednost".

"Prvo, pravna vrednost ovog potpisa je minimalna, pa čak je i nema. Drugo, važno je da li će ga parlament ratifikovati. Treće, tražili smo 180 poslanika. Ako ne dođemo do 180, vlada će pasti. Mi ćemo se povući iz vlade", kazao je Mavraganis.

On smatra da, ako glavna opoziciona stranka Nova demokratija ne bude želela da se u parlamentu izjasni o sporazumu sa Skopljem, Grčkoj predstoje novi izbori.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos izjavio je juče da će sporazum sa Bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom, potpisan 17. juna na Prespanskom jezeru, biti bez problema ratifikovan u grčkom parlamentu.

"Grčki parlament će ratifikovati sporazum proširenom, patriotskom i naprednom većinom, i ako je potrebno, sledi glasanje o poverenju kako bi vlada završila četvorogodišnji mandat", rekao je Canakopulos.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja