Najnovije vesti

NAIVNI MAKEDONCI NASELI NA INTERNET PREVARU: Mislili da kupuju superjeftine karte, a onda im se javila PRAVA KOMPANIJA!
Foto: profimedia

ostala glavobolja

NAIVNI MAKEDONCI NASELI NA INTERNET PREVARU: Mislili da kupuju superjeftine karte, a onda im se javila PRAVA KOMPANIJA!

Severna Makedonija

Makedonci su  za samo jedan dolar  kupovali avio-karte sa lažnog sajta, ali su vrlo brzo shvatili da se radi o prevari.

Ovaj štos sa lažnim sajtom upalio je kod Makedonaca, a upućeni ističu da će vešti prevaranti, ako to već nisu uradili, isti sistem primeniti i u susednim zemljama.

Na socijalnim mrežama u Makedoniji nedavno se pojavila lažna internet stranica sa sličnim imenom kao niskobudžetna aviokompanija Vizer koja je nudila čak dve avionske karte za samo jedan dolar! Na njihovom sajtu je stajalo da se ovako jeftine karte nude u okviru "obeležavanja 15-godišnjice avio-kompanije“.

Na ovu lažnu internet stranicu naseo je veliki broj građana, koji su se potom na svojim Fejsbuk profilima hvalili da su jeftino kupili avionske karte i zahvaljivali se Vizeru na promociji.

Šok je usledio kada su nedugo potom shvatili da su bili prevareni i da je reč o lažnoj internet stranici, pa su masovno počeli da se javljaju u banke i od službenika traže da im hitno blokiraju platene kartice.

Prevareni su preko socijalnih mreža upozoravali i druge ljude koji su naseli na obmanu i lažnu Vizer stranicu, preporučujući im da se hitno jave u svoje banke i blokiraju račune ako ne žele da se probude sa nulom denara na svojim platežnim karticama.

Isti apel su preko svojih oficijlnih internet sajtova uputili i iz banaka u Makedoniji savetujući svoje klijente da širom otvore oči i dobro provere ime internet stranice pre nego što unesu lične podatke i podatke sa svojih platnih kartica.

Prodaju jeftinih avio karata preko lažne veb stranice istražuje policija. Prikuplja podatke da bi utvrdila koliko građana je naselo na primamljivu ponudu – dve avio karte za jedan dolar.

"Sektor za kompjuterski kriminal i digitalnu forenziku preduzima mere i aktivnosti ca siljem prikupljanja informacija o oštećenim osobama, kao i informacije o mogućim počiniocima i drugim osobama uključenim u prevaru i krađu podataka", kažu u MUP.

Prema podacima Asocijacije za e-trgovinu, unazad godinu dana znatno je povećana kupovina preko interneta. Skoro 20 odsto stanovništva Makedonije je nabavilo neki proizvod ili su uslugu platili unoseći podatke sa svojih bankarskih kartica.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...