ZAEV: Referendum će biti održan!
Foto: EPA

samo da ne bude bojkota

ZAEV: Referendum će biti održan!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Politički lideri četiri najuticajnije partije u Makedoniji iz vlasti i opozicije razišli su se u ponedeljak bez dogovora o referendumu na kojem bi građani te bivše jugoslovenske republike, krajem septembra ili početkom oktobra, trebalo da potvrde sporazum Skoplja i Atine, prema kojem bi se ta država ubuduće zvala Reublika Severna Makedonija.

"Makedonija će uvek biti naša otadžbina. Postaće članica EU i NATO. Bićemo zauvek Makedonci i zauvek ćemo govoriti makedonski", poručio je danas na svom Fejsbuk nalogu premijer Zoran Zaev.

Zaev je to poručio nakon jučerašnjeg celodnevnog sastanka rukovodstva vodećih stranaka i vlasti i oozicije na kojem nije postignut dogovor o referendumu.

Oni su prethodno postigli sporazum o izboru članova Državne izborne komisije, koja bi trebalo da pripremi sve za održavanje referenduma, zatim o izmenama Zakona o finansiranju političkih partija i tehničkoj vladi po Pržinskom modelu za buduće izbore, ali nisu uspeli da se dogovore o referendumu i referendumskom pitanju.

Zaev je posle sastanka lidera rekao da nije postignut dogovor o referendumu o imenu sa liderom opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Zaev je najavio da će referendum biti sproveden bez učešća opozicije i mogao bi biti uspešan pod uslovom da Mickoski ne pozove članstvo najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE na bojkot.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track