Najnovije vesti

HAN POZDRAVIO ODLUKU O REFERENDUMU U MAKEDONIJI: To je simbol pomirenja i dobrosusedskih odnosa
Foto: Sloboden pečat

čestitka

HAN POZDRAVIO ODLUKU O REFERENDUMU U MAKEDONIJI: To je simbol pomirenja i dobrosusedskih odnosa

Severna Makedonija

Komesar Evropske unije za pregovore o proširenju i politiku susedstva, Johanes Han, pozdravio je odluku makedonskog parlamenta da 30. septembra bude održan referendum o "istorijskom sporazumu o imenu između te zemlje i Grčke".

"EU podržava taj sporazum i njegovu primenu kao simbol pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu", poručio je Han na svom nalogu na Tviteru.

Ujedno je pozvao sve građane Makedonije da iskoriste svoje demokratsko pravo na glasanje, ukazavši da se radi se o njihovoj zemlji i njihovoj budućnosti.

 

Makedonski parlament odredio je juče 30. septembar kao datum za održavanje referenduma o težnjama te zemlje ka članstvu u EU i NATO i o sporazumu između Skoplja i Atine o imenu te bivše jugoslovenske republike.

U 120-članom Sobranju, 68 poslanika je glasalo za održavanje referenduma s pitanjem: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke", preneo je Rojters.

 

Poslanici opozicione nacionalističke partije VMRO-DPMNE nisu prisustvovali sednici.

 

Poslanici makedonskog Sobranja glasali su o vladinom predlogu za utvrđivanje detalja referenduma o sporazumu sa susednom Grčkom o promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

AP je, pre glasanja, naveo da se očekuje da će predlog biti usvojen pošto koalicija na čijem je čelu makedonski premijer Zoran Zaev drži 67 od ukupno 120 poslaničkih mesta, a za usvajanje predloga potrebna je prosta većina.

 

Zaev je ranije juče izjavio da očekuje podršku poslanika vladajuće većine u Sobranju za pokretanje inicijative za referendum o imenu zemlje i ponovio da bi referendum trebalo da bude održan 30. septembra.

 

On je pozvao opoziciju da se uključi u proces i pozove građane da izađu na referendum, istakavši da se radi o "istorijskoj odluci koja definiše budućnost države".

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Sloboden Pečat

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...