Najnovije vesti

ANKETA U MAKEDONIJI: Dogovor s Grčkom podržava 41,5 odsto građana, protiv 35,1
Foto: Sloboden pečat

uoči referenduma

ANKETA U MAKEDONIJI: Dogovor s Grčkom podržava 41,5 odsto građana, protiv 35,1

Severna Makedonija

Na referendumsko pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke" pozitivno bi odgovorilo 41,5 odsto ispitanika, dok bi protiv bilo 35,1 odsto njih, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je za Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) sprovela agencija M-prospekt.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno u periodu od 24. jula do 1. avgusta 2018, 66,4 odsto anketiranih izašlo bi na referendum, koji je zakazan za 30. septembar u Makedoniji.

 

Međutim, 19, 8 odsto ispitanika već je odlučilo da se pridruži inicijativama za bojkot referenduma, dok 11, 9 odsto anketiranih još nije donelo odluku da li će glasati na referendumu.

 

Istraživanje je pokazalo da referendumsko pitanje ima veliku podršku među Albancima u Makedoniji, odnosno da bi 88 odsto njih pozitivno odgovorilo na pitanje na referendumu, a negativno samo 2,2 odsto.

 

S druge strane, samo 27, 4 odsto Makedonaca bi pozitivno odgovorilo na pitanje na referendumu, dok bi se protiv izjasnilo njih 45,6 odsto.

 

Takođe, 49, 2 odsto mladih podržava dogovor sa Grčkom.

 

Kao što je i očekivano, većina simpatizera vladajuće SDSM pozitivno bi odgovorila na pitanju na referendumu, tj. njih 75 odsto, dok bi 65 odsto pristalica opozicione VMRO-DPMNE bilo protiv.

 

Anketa je provedena nad 1.026 ispitanika, starijih od 18. godina.

 

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug
Foto: Sloboden pečat

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...