SADA I ZVANIČNO: Počela kampanja za referendum o imenu Makedonije
Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

glas naroda

SADA I ZVANIČNO: Počela kampanja za referendum o imenu Makedonije

Severna Makedonija -

U Makedoniji je danas zvanično počela kampanja za referendum na kojem će se građani izjašnjavati o pitanju "Da li ste za NATO i EU prihvatanje sporazuma između Makedonije i Grčke", koji će biti održan 30. septembra.

Vlada je saopštila da je cilj kampanje širenje informacija od javnog interesa za građane, odnosno birače o tome šta sadrži sporazum Makedonije i Grčke i koje su prednosti od ulaska te države u NATO i EU.

Navodi se da će kampanja biti sprovedena u skladu sa standardima za javnu komunikaciju, objektivno i informativno, nepristrasno i proaktivno.

foto: Profimedia

U skladu sa tim standardima, tokom kampanje za referendum radiće i sve vladine službe za odnose sa javnošću.

Odluku o početku kampanje vlada je donela juče, a savetnik vlade za evroatlatnske integracije Bojan Maričić izjavio je da je glas naroda iznad svega, te da je referendum visoko demokratsko pravo i da zato svi, koji su za rešavanje sporazuma sa Makedonije i Grčke i priključenje NATO i EU, treba da izađu i da se izjasne.

"Referendum se smatra jednim od najvažnijih načina, kojim se izražava i verifikuje volja naroda i stvarni interes građana. Nikada nismo bili bliže ulasku u NATO i EU", pišu mediji.

Dodaje da međunarodna zajednica, pre svega Evropska unija i Sjedinjene Države, podstiču institucije i druge zainteresovane u zemlji, uključujući i opoziciju da podrži referendum o sporazumu sa Grčkom o rešenju spora o imenu.

Referendum se, ukazuje se, inače, može nazvati međunarodnim sporazumom koji rešava probleme između dve države, a zauzvrat građani Makedonije osvajaju svoju evropsku i evroatlantsku budućnost.

Otvaranjem ovih vrata, navodi portal, značiće napredak Makedonije.

Mladima mora biti vraćena mogućnost da doprinesu svojoj zemlji, tako što će reći "ne" nepravdi.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Sloboden pečat/Borče Poposki

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track