DIMITROV: Širenje lažnih vesti pred referendum je orkestrirano, ali ne znam da li potiče iz jednog centra
Foto: EPA / Andy Rain

šef makedonske diplomatije

DIMITROV: Širenje lažnih vesti pred referendum je orkestrirano, ali ne znam da li potiče iz jednog centra

Severna Makedonija -

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da makedonska vlada ima pomoć Stejt departmenta SAD u borbi protiv sajber napada i širenja lažnih vesti.

"Mogu samo kratko da kažem da imamo odličnu saradnju sa Stejt departmentom u mnogo oblasti koje uključuju i jačanje administrativnih kapaciteta naše vlade i ministarstava, uključujuči i ovo pitanje", rekao je Dimitrov za makedonske medije.

Dimitrov je tako odgovorio na pitanje da li je u susretima u Stejt departmentu tokom posete Vašintonu dobio tehničku ili praktičnu pomoć makedonskoj vladi da se izbori sa sajber napadima i spreči potkopavanje dogovora s Grčkom i opstrukciju predstojećeg referenduma o imenu.

Novinar je u uvodu tog pitanja rekao da se ruska strategija za potkopavanje demokratskih institucija Zapada sastoji od direktnih sajber napada na državne i partijske organe i nevladine organizacije ili širenjem lažnih vesti i komentara na društvenim mrežama.

Na pitanje da li Vlada Makedonije ima strategiju da se suprotstavi pokušajima Rusije da se meša i da utiče na referendum preko svojih makedonskih satelita, Dimitrov je rekao da je "veoma važno da u ovom delikatnom trenutku institucije budu mnogo pažljive" i da građani znaju da prepoznaju lažne vesti.

Makedonski ministar spoljnih poslova je rekao da su lažne vesti u predreferendumskom periodu u Makedoniji orkestrirane.

"Ne znam da li dolaze iz jednog centra, međutim, često imaju poruke koje targetiraju ranjiva mesta. Targetiraju međuetničke odnose i razgorevaju mržnju. Moramo da se suočimo s tom realnošću i da radimo svaki dan na sprečavanju tog izazova", rekao je Dimitrov.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja