LITURGIJOM PROTIV REFERENDUMA: Vladika MPC u Velesu nazvao glasanje sramotnim
Foto: Sloboden pečat

stav

LITURGIJOM PROTIV REFERENDUMA: Vladika MPC u Velesu nazvao glasanje sramotnim

Severna Makedonija -

U crkvi Sv. Kirila i Metodija u Velesu, episkop Makedonske pravoslavne crkve Agatangel služio je liturgiju protiv promene imena zemlje.

On podseća na svetost ovog imena i tvrdi da ljudi žive u ovoj zemlji još od biblijskih vremena.

Na početku svog govora on je rekao da je ovo verovatno poslednji put da su se vernici okupili pod imenom Makedonska pravoslavna crkva.

Pored građana liturgiji su prosustvovali predstavnici patriotskih organizacija i javnih udruženja. Neki građani su došli sa zastavom sunca iz Kutleša. Grad je pod snažnom policijskom blokadom.

Tokom propovedi, vladika Agatangel se prisetio Bukureškog ugovora iz 1913. godine i njenog 100-godišnjeg značaja. On naglašava štetnost sporazuma sa Bugarskom i Grčkom. Takođe se vraća u drevnoj istoriji i delima Aleksandra Makedonskog, i za ovaj sporazum iz Prespetvrdi da ne važi.

Vladika je izrazio žaljenje za one koji nisusu došli na liturgiju zbog pretnji otkazom.

"Mora da postoji žrtva. Moramo se žrtvovati i ostati bez posla. Moramo izdržati. Sva ova iskušenja ", obratio se Agatangel publici.

"Nadam se da će u nedelju 30., vi i vaša porodica i naši neprijatelji neće izači da glasaju", rekao je on, dpdajući da je izlazak na referendum sramota.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track