ZAEV ODBACIO ZAHTEVE VMRO-DPMNE O TEHNIČKOJ VLADI: Ovo je apsolutno neprihvatljivo!
Zaev i Mickoski, Foto: Sloboden pečat

nema dogovora

ZAEV ODBACIO ZAHTEVE VMRO-DPMNE O TEHNIČKOJ VLADI: Ovo je apsolutno neprihvatljivo!

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da su apsolutno neprihvatljivi zahtevi opozicione VMRO-DPMNE za tehničku vladu 100 dana pred izbore, za novog državnog tužioca i anketnu komisiju za ispitivanje referenduma.

Zaev je u Ohridu rekao da ostaje pri stavu da će narednih dana razgovarati s opozicionim poslanicima o mogućnosti podrške za izglasavanje ustavnih izmena o promeni imena države, predviđenih dogovorom s Grčkom.

Vladajućoj koaliciji u parlamentu Makedonije za postizanje dvotrećinske većine za usvajanje ustavnih amandmana predviđenih dogovorom s Grčkom potrebni su i glasovi najmanje devet poslanika koalicije opozicione VMRO-DPMNE.

foto: EPA

"Verujem da ćemo imati nekakav rezultat do kraja ove ili početkom naredne sedmice. Negde oko 10. oktobra je cilj kada građanima treba da saopštimo sledeće korake. Nadam se da ćemo moći da saopštimo da je obezbeđena potrebna dvotrećinska većina", rekao je makedonski premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

To će, prema njegovim rečima, biti dobro za državu jer Makedonija neće izgubiti nepotrebne mesece, ali da svakako ostaje otvorena mogućnost da se novonastala situacija rešava vanrednim izborima. Zaev je rekao da želi da dovrši sadašnji mandat pre svega zbog dobrobiti makedonske privrede i neophodnih reformi.

foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

Na pitanje da li je razgovarao s liderom VMRO-DPMNE, Zaev je rekao da sa Hristijanom Mickoskim nema šta da razgovara i dodao da su ustavne izmene posao poslanika u parlamentu.

"U prošlosti smo dali kart blanš za tehničku vladu. Prihvatili smo zahteve za finansiranje političkih partija, formirali smo Državnu izbornu komisiju čiji je predsednik iz VMRO-DPMNE. Zauzvrat apsolutno ne želi da razgovara o podršci procesima koji su važni za Makedoniju", rekao je Zaev.

Na pitanje da li postoji opasnost da opozicija bojkotuje izbore ako ne budu ispunjeni njeni zahtevi, Zaev je rekao da ne veruje u takvu mogućnost.

Kurir.rs/Beta Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track