Najnovije vesti

ZAEV ČESTITAO GRAĐANIMA MAKEDONIJE: Ovo je istorijski dan!
Foto: Printscreen/ Youtube

Makedonski premijer ZADOVOLJAN

ZAEV ČESTITAO GRAĐANIMA MAKEDONIJE: Ovo je istorijski dan!

Severna Makedonija

Makedonski premijer Zoran Zaev čestitao je večeras građanima Makedonije uspešnu misiju izglasavanja inicijative za pokretnje ustavnih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom.

"Sa 80 glasova 'za' parlament je usvojio odluku o izmeni Ustava. Čestitam Makedoniji. Misija je uspešno obavljena", napisao je Zaev na svom Fejsbuk profilu.

Zaev je ocenio da je Makedonija uspešnim glasanjem za početak ustavnih promena zakoračila ka zapadnim savezima.

foto: Sloboden Pečat

"Makedonija će biti deo EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti a iduće godine će početi proces za EU", rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu dela poslanika, predsednika parlamenta Taljata Džaferija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

Zaev je zahvalio svakom od 80 poslanika koji su glasali za odluku o početku procesa ustavnih izmena i posebno grupi od osam poslanika opozicionog VMRO-DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, "što su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovodstva".

"Danas je istorijski dan. Zajedno smo napisali istoriju", rekao je premijer Makedonije i pozvao i ostale poslanike opozicione koalicije, koji su glasali protiv, da se priključe procesu ustavnih promena koji ima još dve faze.

On je istakao da je proces glasanja u parlamentu bio transparentan dodajući da je ubedjen da će se u daljem pricesu priključiti više od 25 poslanika.

"Postoji šansa da završimo ovaj proces i sa svih 120 glasova za ustavne promene", istakao je Zoran Zaev.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je večeras usvajanje odluke o početku procesa za izmenu Ustava u makedonskom Sobranju.

"Sada je na vladi i političkim liderima da završe proceduru oko sprazuma o imenu i da iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju uvedu u NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Makedonija je 12. jula na samitu NATO u Briselu pozvana u članstvo ali je uslov za to potpuna primena Sporazuma s Grčkom.

Skupština Makedonije večeras je dvotrećinskom većinom usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmenama u skladu sa tim sporazumom.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navodjenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...