BIVŠI SEKRETAR NATO: Ovo je istorijski trenutak za Makedoniju
Foto: Profimedia

uskoro promena imena

BIVŠI SEKRETAR NATO: Ovo je istorijski trenutak za Makedoniju

Severna Makedonija -

Bivši generalni sekretar NATO, Džordž Robertson, ocenio je da je došao trenutak kada svi u Makedoniji treba da gledaju ka budućosti i očuvanju državnog interesa.

U obraćanju u Atlantskom savetu, Robertson je rekao da se treba setiti hrabrih makedonskih političara tokom krize iz 2001.

"Oni su sačuvali svoju državu od krvoprolića. Takvu hrabrost imaju i danas neki političari u Makedoniji", naveo je Robertson.

On je ispričao da se tokom nedavne posete Makedoniji, uoči referenduma koji je održan 30. septembra, susreo sa liderom najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Hristijan Mickoski
Hristijan Mickoskifoto: Sloboden pečat/Borče Popovski

"Rekao sam mu da treba da razumeju istorijski trenutak u kome se država nalazi", dodao je Robertson.

Britanski lord je prošlonedeljno glasanje u makedonskom Sobranju o inicijativi za usvajanje ustavnih amandmana uporedio sa glasanjem u britanskom parlamentu 1972. godine kada je, podsetio je, 30 laburista napustilo opoziciju i glasalo za ulazak Velike Britanije u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu.

"Usklađivanje i postizanje kompromisa koji smo videli između Zaeva i Ciprasa je nešto što se neće ponoviti u narednih 30-40 godina", zaključuje Robertson.

Žali, kaže, što političari iz opozicije sa obe strane granice ne podržavaju

Sporazum iz Prespe i okrivljuje rusko-grčkog oligarha Ivana Savidisa za finansiranje kampanje i protesta koje su bile protiv postignutog sporazuma.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track