Najnovije vesti

IVANOV NA UDARU: Tužilaštvo istražuje da li je predsednik Makedonije prekršio Ustav
Foto: Printscreen Youtube

provera

IVANOV NA UDARU: Tužilaštvo istražuje da li je predsednik Makedonije prekršio Ustav

Severna Makedonija

Makedonsko državno tužilaštvo pokrenulo je predistražni postupak protiv predsednika Makedonije Đorđa Ivanova po anonimnoj krivičnoj prijavi da je prekršio zakon nepotpisivanjem dogovora sa Grčkom i Zakona o jezicima.

Tom tužilaštvu su podnete dve anonimne krivične prijave protiv Ivanova zbog toga što, suprotno odredbama Ustava, nije potpisao zakon o proširivanju upotrebe albanskog jezika i dogovor o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena, iako su oba dokumenta po dva puta izglasana u parlamentu Makedonije.

 

Državno tužilaštvo je saopštilo da je je predistraga pokrenuta po dve krivične prijave i da su od parlamenta Makedonije i Kabineta predsednika Republike Makedonije zatraženi podaci i informancije o tome kada su poslanici doneli te dokumete i da li i iz kojeg razloga ih predsednik nije potpisao.

Ivanov je prvo početkom godine odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu Zakona o upotrebi jezika sa obrazloženjem da mu to ne dozvoljavaju savest i Ustav.

 

Nakon toga je letos odbio da potpiše zakon o ratifikaciju dogovora iz Prespe o rešavanju spora oko imena Makedonija, uz objašnjenje da ne prihvata promenu Ustava radi promene ustavnog imena države u Severna Makedonija i da je taj dokument protiv makedonskih državnih i nacionalnih interesa.

 

Kurir.rs/Beta/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...