Najnovije vesti

ZAEV: Da se utvrdi da li je Gruevski sam pobegao ILI JE BIO KIDNAPOVAN!
Foto: Printscreen YouTube

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

ZAEV: Da se utvrdi da li je Gruevski sam pobegao ILI JE BIO KIDNAPOVAN!

Severna Makedonija

SKOPLJE - Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da će istraga koju vodi MUP Makedonie i Javno tužilaštvo za organizovani kriminal utvrditi kako je bivši premijer Nikola Gruevski napustio Makedoniju.

"Treba da dobijemo odogovor na pitanje da li je dobrovoljno napustio državu ili je bio kidnapovan. Svaka ambasada i svako diplomatsko predstavništvo je eksteritorijalno. Od odgovora na ovo pitanje zavise odgovori na sva druga bitna pitanja", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer je saopštio da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal otvorena dvostruka istraga. On je Otkrio je da je zvanično juče dobio informaciju da je Gruevski ušao iz Makedonije u Albaniju, a odatle u Crnu Goru.

"Ono što je objavljeno u medijima odgovara onome što se nalazi u informacijama iz Albanije i Crne Gore", rekao je Zaev. On je dodao da će se s Mađarskom oprezno raditi na pitanju izručenja Gruevskog da se ne bi ugrozili prijateljski odnosi sa tom zemljom.

foto: Printscreen YouTube

"Mađarska će dodatno morati da pokaže prijateljstvo prema našoj zemlji tako što će vratiti Gruevskog. Prvi dokumenti su već poslati u Mađarsku i EU, a svi ostali koji su potrebni za realizaciju ekstradicije biće dostavljeni", rekao je Zaev i dodao da će pravosudni organi učiniti sve da Gruevski zatvorsku kaznu izdržava u Makeodniji.

Upozorio je da, ako se utvrdi da je Gruevski Imao pomoć pri nauštanju Makedonije, taj neko snositi odgovornost.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzelo je sve što je potrebno četiri sedmice pre odaska Gruevskog i nije bilo nikakvih indicija da se on priprema da pobegne", kazao je Zaev. Premijer je otkrio da je bilo informacija da je Gruevski nameravao da napusti Makedoniju još dok je bio na vlasti, kada je stranka aktuelnog premijera objavljivala tzv. "bombe", odnosno informacije u vezi sa "slučajem prisluškivanje", o raznim malverzacijama tadašnjeg rukovodstva.

Prema njegovim rečima, od Mađarske zavisi da li će Gruevskom dozvoliti da ode u Gruziju ili Tursku, kao što spekulišu neki mediji.

Lično, rekao je, očekuje, da će bivši premijer biti vraćen u Makedoniju.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Printscreen YouTube/Vlada Makedonije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...