Najnovije vesti

GRUEVSKI ORBANOV VIP MIGRANT: Mađarska opozicija proziva vlasti zbog pomaganja u bekstvu osuđenom bivšem makedonskom premijeru! (FOTO)
Foto: printscreen 24.hu/DK

napadi

GRUEVSKI ORBANOV VIP MIGRANT: Mađarska opozicija proziva vlasti zbog pomaganja u bekstvu osuđenom bivšem makedonskom premijeru! (FOTO)

Severna Makedonija

Mađarska opozicija oštro je kritikovala poteze vlade Viktora Orbana u vezi sa zahtevom bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog za azil u toj državi, a na zgradi parlamenta istaknut je transparent s natpisom "Gruevski, Orbanov VIP migrant".

Budimpešta tvrdi da Skoplje još nije podnelo zahtev za izručenje bivšeg premijera. Poslanici u mađarskom parlamentu žestoko su kritikovali premijera Viktora Orbana zbog načina na koji Budimpešta vodi slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je dva dana pred izdavanje međunarodne poternice napustio Skoplje i preko nekoliko država dospeo u Madarsku.

Odgovarajući na pitanja poslanika, državni sekretar Balaš Orban je rekao da je Gruevski po dolasku u Budimpeštu zatražio azil, ali mađarski portal Indeks primećuje da za sada nema informacija u kojoj je državi bivši makedonski premijer zatražio azil.

Balaš Orban je, takođe, istakao da Mađarska nije pomogla Gruevskom da napusti Makedoniju, te da je postupanje Budimpešte prema bivšem premijeru Makedonije bilo rezultat "bezbednosnih razloga". Opozicija je, pak, tražila da sazna kako se uopšte Gruevski obreo u Mađarskoj, kao i objašnjenja posebnog tretmana koji, navodno, uživa u toj zemlji.

Liderka LMP Marta Demeter rekla je na konferenciji za novinare da taj slučaj predstavlja "diplomatski i bezbednosni rizik" po Mađarsku i da ozbijno šteti reputaciji te zemlje. Uloga mađarskih vladinih agencija u ovom slučaju se mora razjasniti što pre, istakla je, dodavši da je LMP podneo tužbu i zbog podrške ilegalnoj migraciji. Kako je Demeter navela, vladini zvaničnici i dalje odbijaju da pruže odgovore.

foto: printscreen 24.hu/DK

"Evropski politički sistem koji skrštenih ruku posmatra dok jedan političar Evropske narodne partije spasava drugog od zatvorske kazne takođe se mora reformisati", rekla je, zaključivši da "Viktor Orban koristi ceo mađarski državni establišment da bi glumio političkog kuma".

Situacija sa Nikolom Gruevskim poslednjih dana je praćena brojnim spekulacijama o načinima njegovog prelaska u Mađarsku kao i o tome ko mu je pomogao. Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 evra vrednog "mercedesa".

Kurir.rs/Tanjug

Foto 24.hr/DK

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...