Najnovije vesti

IVANOV SVE NEGIRAO: Nije tačno da sam 27. aprila hteo da uvedem ratno stanje
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

nasilje u sobranju

IVANOV SVE NEGIRAO: Nije tačno da sam 27. aprila hteo da uvedem ratno stanje

Severna Makedonija

Predsednik Makedonije, Đorđe Ivanov, negirao je da je 27. aprila prošle godine nameravao da nasilje u makedonskom parlamentu iskoristi za uvođenje ratnog stanja.

"U Kabinetu predsednika Makedonije nikada se nije razgovaralo niti razmišljalo o proglašenju ratnog, ili vanrednog stanja", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Navode da predsednik Makedonije planirao da uvede ratno stanje izneli su neki od optuženih kojima se sudi zbog učestvovanja u tom nasilnom događaju, kada su pristalice VMRO-DPMNE upale u parlament.

Ivanov je istakao da odbacuje i sve spekulacije da je međunarodna zajednica "vršila bilo kakav pritisak na njega da odstupi od nekakvog plana za proglašavanje ratnog ili vanrednog stanja".

Prema njegovim rečima, i Armija je demantovala umešanost u događaje od 27. aprila, kao i da je Obaveštajna agencija, koja je u njegovoj nadležnosti, najoštrije osudila sve pokušaje za njeno mešanje u lažne vesti.

Ivanov je istakao da je, "glavno žarište generisanja svih političkih i bezbednosnih kriza u Makedoniji Uprava za bezbednost i kotraobaveštajne poslove (UBK)", koja je deo Ministarstva unutrašnjih poslova, dodajući da je na to ukazao još pre dve godine.

"Ako se UBK drznula da bez ikakvog osnova prati aktivnosti mog kabineta i da me kao predsednika stavlja u službene beleške koje opisuju nepostojeće događaje, plašim se da pomislim šta se dešava u toj instituciji i kako se kreiraju izveštaji sa fiktivnim izvorima da se postigne određeni cilj", rekao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Kurir.rs/Beta Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...