ANĐUŠEV: Kvote EU za makedonski čelik i aluminijum neće uticati na pad industrijske proizvodnje!
Foto: Printscreen Sloboden Pečat

od Sledeće godine

ANĐUŠEV: Kvote EU za makedonski čelik i aluminijum neće uticati na pad industrijske proizvodnje!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Kvote za uvoz makedonskog čelika i aluminijuma koje je uvela Evropska unija neće znatno uticati na industriju Makedonije, kažu iz vlade u Skoplju, te dodaju da neće biti posebnog rasta, ali ni pada u industrijskoj proizvodnji u odnosu na prethodne pet godine.

Kočo Anđušev, makedonski zamenik-premijera zadužen za ekonomska pitanja izjavio je da ove kvote koje je uvela EU imaju za cilj da zaštitu evropsku privredu od nelojalne konkurencije i da to neće dovesti do pada makedonske ekonomije.

On je naveo da će makedonske kompanije moći da izvoze čelik po modelu koji predviđa prosek u poslednjih tri godine, plus dodatnih pet odsto i da u tom kontekstu nije reč o smanjenju, već o povećanju izvoza za pet odsto. Zbog kvote na izvoz čelika i aluminijuma na evropsko tržište neke makedonske fabrike su se požalile da su im ograničene mogučnosti, te da će zbog toga biti prinuđeni da salju svoje radnike na prinudni odmor.

Prošle nedelje je i zamenik-premijera makedonske vlade zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio da je Evropska komisija poslala formalnu notu o uvođenju kvota prema kojoj od sledeće godine za makedonske kompanije će važiti nove mere o ograničenom izvozu u EU.

Prema Evropskoj komisiji, kada se kvote za uvoz čelika i aluminijuma budu ispunili, carina za ove proizvode će biti povećana za 25 odsto.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto printscreen Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track