Najnovije vesti

SOBRANJE ODLOŽILO SEDNICU ZA SUTRA, ZAEV PORUČIO: Ovo je istorijski i patriotski izbor! Možemo biti generacija hrabre odluke!
Foto: AP / Boris Grdanoski

izmena ustava

SOBRANJE ODLOŽILO SEDNICU ZA SUTRA, ZAEV PORUČIO: Ovo je istorijski i patriotski izbor! Možemo biti generacija hrabre odluke!

Severna Makedonija

U makedonskom parlamentu za sutra je odložena sednica o izmenama Ustava, obavezi koja proističe iz Prespanskog sporazuma sa Grčkom, a odluka o odlaganju je doneta posle govora premijera Zorana Zaeva na samom početku zasedanja.

Govoreći o ključnim ustavnim amandmanima koji su deo Prespanskog sporazuma, Zaev je rekao poslanicima da, potpisivanjem tog sporazuma, ta zemlja napokon okončava višedecenijski spor dogovorom kojim se priznaje makedonski nacionalni identitet i jezik, prenosi AP.

"Ovo je istorijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku", rekao je makedonski premijer.

foto: AP / Boris Grdanoski

Sednica je odložena za sutra, a očekuje se da će rasprava trajati do petka.

Poslanici će raspravljati o 10 amandmana na nacrt ustavnih izmena, od kojih šest predlaže Alijansa za Albance, tri albanska opoziciona partija BESA, a jedan nezavisna poslanička grupa VMRO-DPMNE, prenosi MIA.

VMRO-DPMNE je najavio da neće učestvovati u debati i prisustvovati plenarnoj sednici.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Boris Grdanoski

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...