MERKELOVA ČESTITALA CIPRASU I ZAEVU: Sporazum iz Prespe od koristi za ceo region i EU
Foto: EPA

U POSETI GRČKOJ

MERKELOVA ČESTITALA CIPRASU I ZAEVU: Sporazum iz Prespe od koristi za ceo region i EU

Severna Makedonija -

Zahvalna sam grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu što je sa Zoranom Zaevom radio na rešavanju pitanja imena Makedonije, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel tokom zvanične posete Grčkoj.

"Sa imenom Severna Makedonija sve je jasnije. . . Ne mogu a da ne čestitam grčkom premijeru jer rešenje neće biti od koristi samo za Grčku i Severnu Makedoniju, već i za celu Evropu", rekla je nemačka kancelarka tokom jučerašnje zajedničke konferencije za medije sa Aleksisom Ciprasom.

Merkelova je rekla da se neće mešati u planove političkih stranaka u Grčkoj, ali, kako je rekla, "veruje da je rešenje spora oko imena u interesu Grčke, Severne Makedonije i Evrope".

Navela je i da će taj stav preneti i lideru opozicione Nove demokratije Kiriakisu Micotakisu, ali da ne veruje da će to imati bilo kakav uticaj.

Dodala je da je uloga opozicije da kritikuje, ali i da usvoji pravi stav kada su u pitanju velika nacionalna pitanja.

Kako je naveo Cipras, među temama o kojime se razgovaralo na sastanku sa Angelom Merkel bio je značaj mira, stabilnosti i rasta na Balkanu za budućnost i bezbednost Evrope.

"Naglasili smo značaj koji Sporazum iz Prespe ima za region i Evropu, kao korak napred i model sporazuma za druge sporove, što pokazuje da su moguća uzajamno prihvatljiva rešenja", bez da jedna strana izgubi nešto na račun druge i obrnuto", zaključio je Cipras.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sloboden pečat

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track