STIŽU ČESTITKE: SAD i Slovačka pozdravljaju odluku Makedonije o promeni imena!
Foto: Printscreen Sloboden Pečat

podrška

STIŽU ČESTITKE: SAD i Slovačka pozdravljaju odluku Makedonije o promeni imena!

Severna Makedonija -

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je danas da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku makedonskog Sobranja o usvajanju ustavnih amandmana neophodnih za ratifikaciju Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

"Makedonski lideri demonstrirali su viziju, hrabrost i istrajnost u nastojanju da pronađu rešenje za spor oko imena koje će omogućiti Makedoniji da s pravom zauzme svoje mesto u NATO i EU kao Republika Severna Makedonija", kaže se u saopštenju Stejt departmenta.

Slovačko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova takođe je čestitalo makedonskom parlamentu usvajanje ustavnih izmena koje se tiču promena imena te zemlje u Republika Severna Makedonija, u skladu sa sporazumom o rešavanju spora sa Grčkom zbog imena te bivše jugoslovenske republike.

Odluka makedonskog Sobranja imaće pozitivan uticaj na biletaralne odnose i doneće koristi celom regionu jugoistočne Evrope, saopštilo je slovačko ministarstvo.

"Visoko cenimo političku zrelost Skoplja i snažan interes ove zemlje da iskoristi jedinstvu priliku za rešavanje 27-godišnjeg spora zbog imena te zemlje", navodi se u saopšenju. To je otvorilo put Skoplju da ubrza proces pridruživanja Severnoatlantskoj alijansi, zaključuje slovačko Ministarstvo, uz napomenu da je ovaj potez takođe podsticaj za reformski proces zemlje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track