Najnovije vesti

ZAEV: Republika Severna Makedonija postaje globalna država, rame uz rame sa evropskim vršnjacima!
Foto: AP / Boris Grdanoski

čeka se grčka

ZAEV: Republika Severna Makedonija postaje globalna država, rame uz rame sa evropskim vršnjacima!

Severna Makedonija

Republika Severna Makedonija postaje "globalna država" na međunarodnoj sceni, rame uz rame sa evropskim vršnjacima, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev na prvoj konferenciji za novinare posle usvajanja ustavnih izmena u parlamentu.

On je izrazio očekivanje i da će grčki parlament spoznati svoju istorijsku ulogu u ovom trenutku.

Zaev je odbacio mogućnost da bi predsednik Makdonije Đordje Ivanov mogao da spreči proglašenje izmena ustava, jer, kako je rekao, za ustavne amandmane nije potreban njegov potpis.

"Hvala bogu, za te odluke ne treba potpis predsednika Ivanova. Juče je parlament zajedno sa ustavnim amandmanima doneo odluku o proglasu amandmana i o proglasu Ustavnog zakona. Danas će biti objavljeni u Službenom vesniku i za to ne treba potpis predsednika Ivanova", rekao je makedonski premijer, koji je tokom govora nekoliko puta svoju zemlju nazvao Severna Makedonija.

foto: AP / Boris Grdanoski

Zaev je istakao da će novo ime države stupiti na snagu kada Grčka ratifikuje Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO i da će tada uslediti obaveza Makedonije da o promeni imena obavesti zemlje koje su Makedoniju do sada priznale pod tim imenom.

Zaev je istakao da snažno veruje da će Grčka ratifikovati dogovor iz Prespe i biti prva zemlja koja će potpisati protokol za pristupanje NATO, a da će zatim to uraditi i druge zemlje i da će Makedonija postati 30. članica NATO.

Povodom zahteva lidera najveće opzicione stranke VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog za raspisivanjem vanrednih parmentatnih izbora, on je rekao da će njegova stranka ozbiljno razmotriti taj zahtev, mada misli da nije vreme za izbore jer bi usporili refoforme i razvoj ekonomije.

foto: AP / Boris Grdanoski

"Moj stav znate. Makedonija treba da iskorisiti predstojeće vreme pre svega za ekonomiju, reforme, da sredimo naš sistem i da budemo normalna zemlja. Svi znaju, a znam i ja, da to što traži gospodin Mickoski, a moli Boga da se ne desi, ali to traži prvi čovek opozicije i zato ćemo u SDSM na najvišim organima ozbiljno o tome razmisliti", rekao je Zaev.

Premijer Makedonije je ponovio da je jučeračnja odluka parlmenta dokaz da se zemlja kreće ka svetloj budućnosti i člnastvu u NATO i EU i najavio da će se njegova vlada sada posvetiti reformama i radu na boljem životnom standardu građana i razvoju ekomomije. Takođe je pozvao i opoziciju da se priključi da zajednički grade bolju budućnost.

"Gorčinu ostavljamo u prošlosti i sa ponosom gledamo u budućnost. Napisali smo istoriju i otvorili nove, bele stranice naše budućnosti. Za pisanje nove realnosti, novu perspektivu Repubike Severne Makedonije, zemlje članice evropske i evroatlantske porodice", rekao je Zaev koji je svoje uvodno izlaganje završio rečima "Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija"

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Boris Grdanoski

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...