PANDAROVSKI: Makedonija će pristupiti NATO u prvom kvartalu naredne godine!
Foto: Sloboden pečat

procene

PANDAROVSKI: Makedonija će pristupiti NATO u prvom kvartalu naredne godine!

Severna Makedonija -

Ako sve bude išlo u skladu sa planom i Prespanski sporazum bude ratifikovan i u grčkom parlamentu, Makedonija bi u prvom kvartalu naredne godine mogla postti 30-ta članica NATO-a, kaže nacionalni koordinator Severnoatlantske alijanse, Stevo Pandarovski.

U intervjuu za agenciju MIA, Panderovski je rekao da je proces ratifikacije rotokoa za članstvo u NATO rutinska tvar i traje oko godinu dana.

Makedonija je usvojila ustavne amandmane i ratifikovala Prespanski sporazum, a sada su sve oči uprte u Atinu, gde tamošnji parlament trba da uradi isto.

"Proces ratifikacije ima rutinski karakter i obično traje oko 12 meseci, nakon čega NATO šalje poziv državi kandidatkinji da se pridruži Alijansi. U optimalnim okolnostima logično je očekivati da će Makedonija postati punopravna članica NATO-a u prvoj četvrtini 2020. godine", rekao je Pandarovski.

Grčka je saopštila da će biti prva članica Alijanse koja će potpisati Protokol nakon što Prespanski sporazum bude ratifikovan i u grčkom parlamentu.

Ako grčki premijer Aleksis Cipras "preživi" današnje glasanje o poverenju njegovoj vladi, početkom sledeće nedelje očekuje se ratifikacija Prespanskog sporazuma i u grčkom palamentu.

Za ratifikaciju je potreban 151 glas od 300 poslanika.

Zatim, grčka vlada je obavezna da obavesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da ne postoje prepreke za ulazak Makedonije u NATO - nakon čega će uslediti potpisivanje Protokola za članstvo Makedonije i Saveza, objašnjava Pandaravoski.

Upitan da proceni da li će grčka strana uspeti da ispuni svoj deo sporazuma, s obzirom na političku situaciju nastalu nakon izlaska iz Kamenosa iz koalicije sa Ciprasom, Pandarovski kaže da prema inormacijama koje ime veruje da grčki premijer uspeti da okupi većinu poslanika u parlamentu, uprkos odlasku Kamenosa iz koalicije.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track