DŽAFERI ODBACUJE SVE OPTUŽBE: Zakoni su objavljeni po Ustavu, Ivanov zloupotrebljava službenu dužnost
Foto: Plusinfo.mk

nesloga

DŽAFERI ODBACUJE SVE OPTUŽBE: Zakoni su objavljeni po Ustavu, Ivanov zloupotrebljava službenu dužnost

Severna Makedonija -

Makedonska vlada i predsednik parlamenta odbacili su danas optužbe da su Zakon o jezicima i Zakon o ratifikaciji dogovora sa Grčkom protivustavno i protivzakonito objavljeni u Službenom glasniku.

Da su zakoni objavljeni u Službenom glasniku protivustavno i protivzakonito smatraju najveća makedonska opoziciona stranka VMRO-DPMNE i makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji odbija da ih potpiše iako ga na na to Ustav obavezuje.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi, koji je kasno sinoć poslao zakone bez potpisa Ivanova na objavljivanje, rekao je da je to uradio u skladu sa svojim nadležnostima i da je šefu države ostavio dovoljno vremene da potpiše dva ukaza.

foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

"Ne osećam odgovornost jer sam postupio po svojim ovlašćenjima. Predsedniku sam ostavio dovoljno vremena da potpiše ukaze. Za jedan je imao godinu dana, a za drugi šest meseci, ali on ipak nije iskoristio svoje ustavno pravo", rekao je Džaferi.

Prema njegovim rečima, to što Ivanov odbija da potpiše zakone, iako su izglasani u parlamentu, može da se smatra zloupotrebom službene dužnosti.

"Predsednik države je deo izvršne vlasti i ne može da se meša u deo zakonodavne vlasti i da ne ispunjava svoju obavezu", rekao je Džaferi.

Vlada Makedonije je saopštila da podržava odluku da Zakon o jezicima i Zakon o ratifikaciji dogovora sa Grčkom budu poslati na objavljivanje, ističući da je, kada je Ivanov odlučio da krši Ustav i odbija da ih potpiše, bilo neophodno da se preduzmu mere da bi produžila da funkcioniše parlamentarna demokratija.

"Smatramo da je ovim postupkom predsednika parlamenta zaustavljena tendencija da se jedan ceremonijalan potez šefa države pretvori u presedan koji je pretio da blokira funkcionisanje sistema", istakla je makedonska vlada.

Kurir.rs/Beta Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track