POSLEDNJI KORAK KA DOGOVORU: Prespanski sporazum ušao u proceduru grčkog parlamenta
Foto: AP

RATIFIKCIJA

POSLEDNJI KORAK KA DOGOVORU: Prespanski sporazum ušao u proceduru grčkog parlamenta

Severna Makedonija -

Prespanski sporazum danas ulazi u proceduru ratifikacije u grčkom parlamentu.

Komisija za nacionalnu odbranu i spoljne poslove u grčkom parlamentu danas po podne će analizirati predlog zakona o ratifikaciji i stupanju na snazi Sporazuma iz Prespe.

Predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis prethodno će održati sastanaka sa potpredsednicima parlamenta kako bi se odredila poslanička procedura, odnosno koliko sastanci će održati komisija i kada će biti zakazana plenarna sednica.

Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe prošle subote je bio dostavljen u grčkom parlamentu, a očekuje se da bude izglasan u petak.

Nacrt zakona koji je pripremilo grčko Ministarstvo spoljnih poslova, naslovljen sa "Ratifikacija konačnog sporazuma o rešavanju razlike koji su objašnjeni u odlukama Saveta bezbednosti OUN 817 (1993) i 845 (1993), okončanja važenja Privremenog sporazuma iz 1995 godine i uspostavljanje strateškog partnerstva između strana u sporazumu", sadrži tri člana.

Prvi član je Prespanski sporazum u celosti, drugi član se odnosi na podizanje nivoa Kancelarije za veze u Skoplju u ambasadu i Kancelarije za konzularne, ekonomske i trgovinske poslove u Bitolju u Generalni konzulat. Treći član objašnjava da zakon stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Nacrt zakona, iz 18. januara 2019. godine, potpisan je od strane grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i ministara u njegovoj vladi.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sloboden pečat

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track