GRCI NEĆE GLASATI O IMENU MAKEDONIJE: Sednica parlamenta odložena za sutra, previše poslanika želi da govori
Foto: AP

borba

GRCI NEĆE GLASATI O IMENU MAKEDONIJE: Sednica parlamenta odložena za sutra, previše poslanika želi da govori

Severna Makedonija -

Grčki parlament odgodio je glasanje o promeni imena Makedonije za petak popodne kako bi se mogli saslušati svi poslanici koji žele da govore o toj vrućoj temi koja je polarizovala grčku politiku i javnost.

Predsednik parlamenta Nikos Voutsis rekao je na nacionalnoj televiziji u četvrtak popodne da je govorila tek polovina od 205 govornika koliko ih se prijavilo. Grčki parlament ima 300 mesta.

"Nikad se nije dogodilo da je ovoliki broj poslanika želeo da govori", rekao je Voutsis novinarima. Rasprava je počela u sredu, a glasanje o ratifikaciji novog imena Makedonije očekivalo se u četvrtak veče.

Premijer Aleksis Cipras očekuje da će ratifikacija proći tankom većinom uprkos protivljenju opozicije i javnosti. Ankete su pokazale da se većina Grka protivi da se reč Makedonija koristi u bilo kakvom sporazumu o imenu. Desetine hiljada ljudi učestvovalo je u protestima protiv sporazuma u Atini u nedelju.

Mnogi Grci smatraju da ime Makedonija znači i polaganje prava na severnu pokrajinu Grčke i da Skoplje želi da ukrade helenski identitet. Zbog tog spora Ciprasovu vladajuću koaliciju prošle nedelje je napustila desničarska stranka Nezavisni Grci, a njezin lider Panos Kamenos odstupio je sa dužnosti ministra odbrane.

Time je ugrožena vladajuća većina u parlamentu. Ciprasova Siriza ima 145 poslanika, ali premijer u usvajanju dogovora računa na disidente iz manjih stranaka.

Skoplje je svoj pravni deo već odradilo dodavši geografsku odrednicu svome imenu kako bi se razlikovala od grčke pokrajine. Ako grčki parlament ratifikuje sporazum, Atina će priznati susednu državu pod novim imenom.

Kurir.rs/Index.hr/Slobodni pečat

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track