IVANOV NE PRIZNAJE NOVI NAZIV DRŽAVE: Predsednik Makedonije i dalje koristi staro ime! Može da dobije TRI GODINE ZATVORA!
Foto: Printscreen Youtube

krši ustav

IVANOV NE PRIZNAJE NOVI NAZIV DRŽAVE: Predsednik Makedonije i dalje koristi staro ime! Može da dobije TRI GODINE ZATVORA!

Severna Makedonija -

Nakon nedelju dana od stupanja na snagu novog imena Severne Makedonije predsednik države Đorđe Ivanov i dalje koristi termin Republika Makedonija u svojoj zvaničnoj komunikaciji i na službenoj internet stranici predsednika države, prenosi novinska agencija MINA.

Stručnjaci za ustavno pravo kažu da on time, osim što provocira južne susede, krši ustav, što je kažnjivo.

"Novo ime postalo je oficijalno ustavno ime države koje su izglasale dve trećine poslanika u makedonskom Sobranju. Ne poštujući novo ime Ivanov krši ustav, a kazne za kršenje ustava su najmanje tri godine zatvora", kažu stručnjaci za ustavno pravo za list Lajm.

Izvori tog lista upozoravaju da je odluka predsednika Ivanova populistička, te da je namenjena povećanju njegovog rejtinga na kraju mandata, a uoči predsedničkih izbora, za koje on otvoreno već sada podržava kao kandidata Gordanu Siljanovsku-Davkovu iz opozicione VMRO-DPMNE.

Lajm navodi da se reakcije zvanične Atine ili Skoplja ne očekuju, te dodaje da osim Ivanova ime Republika Severna Makedonija još ne koristi ni Obaveštajna agencija koja je pod njegovom ingerencijom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track