TRAMP ČESTITAO ZAEVU NA DOGOVORU SA GRČKOM: Možete da budete inspiracija i drugim državama u regionu
Foto: Sloboden pečat

PRESPANSKI SPORAZUM

TRAMP ČESTITAO ZAEVU NA DOGOVORU SA GRČKOM: Možete da budete inspiracija i drugim državama u regionu

Severna Makedonija -

Predsednik SAD, Donald Tramp, čestitao je danas premijeru Severne Makedonije, Zoranu Zaevu, na ratifikaciji i primeni dogovora iz Prespe i ocenio da je to najveće dostugnuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma.

U pismu, koje prenosi makedonska vlada, Tramp navodi da Prespanski dogovor "svedoči o hrabrom liderstvu" Zaeva koji je, kako je ocenio, zajedničkim naporom s grčkim kolegom, Aleksisom Ciprasom, u rešavanju spora oko imena, obezbedio stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje, već i za ceo region.

Američki predsednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do kraja, od pregovora preko ratifikacije, pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja "sada zauzeti mesto koje joj pripada u Severnoatlantskoj alijansi kao Republika Severna Makedonija".

"Severna Makedonija je veliki partner SAD. Radujemo se što ćemo moći da vas dočekamo kao našeg 30. saveznika u Severnoatlantskoj alijansi i da nastavimo naš zajednički posao na obezbeđivanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Tramp.

Tramp je izrazio nadu da će dogovor iz Prespe kojim je rešen višedecenijski makedonsko-grčki spor "poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu".

Kurir.rs/Beta Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track