VLADAJUĆA KOALICIJA IZABRALA STEVU PENDAROVSKOG KAO KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA: Prvi put u Makedoniji različiti stoje iza jednog čoveka, ponovo smo se ujedinili (VIDEO)
Foto: Sloboden Pečat

zaev zadovoljan

VLADAJUĆA KOALICIJA IZABRALA STEVU PENDAROVSKOG KAO KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA: Prvi put u Makedoniji različiti stoje iza jednog čoveka, ponovo smo se ujedinili (VIDEO)

Severna Makedonija -

Nacionalni koordinator za NATO, Stevo Pendarovski, zajednički je kandidat stranaka vladajuće koalicije na izborima za predsednika Severne Makedonije, saopštio je večeras makedonski premijer Zoran Zaev.

Predlog SDSM da Pendarovski bude zajednički kandidat, pored najvećeg partnera u Vladi Severne Makedonije, albanske DUI, podržalo je dvadesetak manjih koalicionih partnera SDSM i manje albanske partije u vladinoj koaliciji.

Na konferenciji za novinare posle sastanaka sa koalicionim partnerima, Zaev je ocenio da je to istorijska odluka i da će Pendarovski "biti predsednik svih građana podjednako u Republici Severnoj Makedoniji".

"Prvi put u Makedoniji različiti stoje iza jednog kandidata. Objedinili smo se ponovo svi, Makedonci, Albanci, Srbi, Vlasi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi drugi. Stajemo iza natpartijsklog kadidata Steve Pendarovskog", rekao premiijer.

Zaev je rekao da podršku Pendarovskom moraju da potvrde organi svih stranaka pojedinačno. Kongres SDSM na kojem će biti formalizovan predsednički kandidat zakazan je za nedelju, 3. marta.

Stevo Pendarovski, koji nije formalno član SDSM, bio je kandidat te stranke na prethodnim predsedničkom izborima.

Predsednički kandidat najveće makedonske partije VMRO-DPMNE je univerzitetska profesorka Gordana Siljanovska-Davkova, a albanske opzicione partije Besa i Alijansa za Albance su podržale kandidaturu bivšeg ambasadora u NATO Blerima Reke.

Izbori za predsednika Severne Makedonije biće održani 21. aprila, a ukoliko nijedan kandidat ne pobedi u prvom krugu, drugi krug šestih po redu makedonskih predsedničkih izbora biće 5. maja.

Kurir.rs/Beta Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track