STAV EVROPSKOG PARLAMENTA: Severna Makedonija i Albanija da započnu pregovore o pristupanju
Foto: Shutterstock

otvoreno

STAV EVROPSKOG PARLAMENTA: Severna Makedonija i Albanija da započnu pregovore o pristupanju

Severna Makedonija -

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora u Evropskom parlamentu (AFET) pozvali su države-članice Evropske unije da ove godine započnu pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, prenosi portal Plusinfo.mk.

"I Albanija i Severna Makedonija su završili svoje domaće zadatke, koje su neophodne za otpočinjanje pregovora o pristupanju", navodi se u poruci delegacije odbora pri EP.

U saopštenju Evropskog parlamenta se navodi da je 2019. godina ključna za Severnu Makedoniju i Albaniju zbog činjenice da će države-članice Unije u junu odlučivati o spremnosti Skoplja i Tirane za otvaranje pristupnih pregovora.

"Severna Makedonija i Albanija su napravili značajne reforme u teškim okolnostima i sada je ključno države Evropske unije na osnovama tih dostignuća da priznaju napredak i odluče o pristupnim pregovorima ove godine", navodi se u saopštenju.

Odbor je pozvao Severnu Makedoniju i Albaniju da nastave svoj fokus ka reformama u oblastima pravosuđa, ekonomije, vladavine prava i javne administracije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track