ZAEV I MICKOSKI SLOŽNI: Izbori treba da budu kristalno čisti i fer (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

uspešan sastanak

ZAEV I MICKOSKI SLOŽNI: Izbori treba da budu kristalno čisti i fer (VIDEO)

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev i lider najuticajnije opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dogovorili su da predstojeći predsednički izbori u Severnoj Makedoniji budu "kristalno čisti i fer".

Tokom susreta, koji se odrćao tokom vikenda, razgovaralo se o obezbeđivanju uslova za fer i demokratske predsedničke izbore, kao i o reformskim zakonima između kojih su i zakoni o obaveštajnim službama.

Sagovornici nisu razgovarali o prevremenim parlamentarnim izborima, a nije bio prihvaćen ni zahtev VMRO-DPMNE da se na osnovu njihovog predloga bira državni javni tužilac.

foto: Youtube/Printscreen

"Obezbedićemo da izbori budu kristalno čisti što je veoma važno sa aspekta državnog interesa", izjavio je Zaev.

Prema rečima Mickoskog, susret je bio koristan kako bi se relaksirali politički okolnosti o kreiranju kredbilnog izbornog procesa i predsedničke trke, kao i o neophodnoj reformskoj agendi kako bi država dobila datum za pregovore sa Evropskom unijom.

"Mnogo toga zavisi od Vlade, jer ona organizuje izbore", istakao je Mickoski.

Mickoski je istakao da je tokom susreta sa premijerom Severne Makedonije izneo zabeleške u smeru obezbeđivanja kredibilnih predsedničkih izbora, i da je posebno stavio naglasak na izborna mesta za koje njegova stranka ima dokaze o nepravilnostima tokom referenduma.

Dogovoreno je i da radne grupe vladajućeg Socijaldemokratskog saveza i opozicione VMRO-DPMNE rade na izradi predloga zakona o javnom tužilaštvu koji predviđa integrisanje Specijalnog tužilaštva u Javno tužilaštvo Severne Makedonije.

"Naš stav je jasan. Specijalno tužilaštvo treba da se integriše sa sistemom javnog tužilaštva Republike Severne Makedonije", istakao je Zaev.

Sa druge strane Mickoski je rekao da je specijalno tužilaštvo izgubilo profesionalni kredibilitet.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track