TRAMP ZAPOČEO PROCES PRIJEMA SEVERNE MAKEDONIJE U NATO: Poslao Kongresu Izveštaj o pristupanju!
Foto: AP / Evan Vucci

procedura

TRAMP ZAPOČEO PROCES PRIJEMA SEVERNE MAKEDONIJE U NATO: Poslao Kongresu Izveštaj o pristupanju!

Severna Makedonija -

Predsednik Donald Tramp je započeo postupak ratifikacije protokola o prijemu Severne Makedonije u NATO, pismom američkom kongresu u kome se ističe neophodnost članstva te zemlje u Alijansi.

"Dostavljam vam Izveštaj o pristupanju Republike Severne Makedonije u NATO, pripremljen u skladu sa sekcijama Rešenja o obaveštavanju i odobrenju ratifikacije protokola Severno-atlantskog ugovora iz 1949. godine, o prijemu Poljske, Mađarske i Češke Republike 30. aprila 1998. godine" navodi se u pismu koji je Tramp poslao američkom kongresu, prenosi makedonska televizija Sitel.

Protokol iz 1998. godine o prijemu Češke, Poljske i Mađarske u NATO služi kao osnova za sve buduće članice Alijanse koji dolaze iz takozvanog postkomunističkog bloka. U njemu je navedeno da prijem doprinosi bezbednosti i stabilnosti u Evropi, kao i u širenju demokratskih kapaciteta za buduće države članice.

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekjerinska takođe je potvrdila informaciju da je Bela kuća započela proceduru o ratifikaciji Protokola o prijemu države u NATO.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track