MINISTARKA PRAVDE MAKEDONIJE: Ivanov ne može da daje pomilovanja!
Foto: Printscreen YouTube/NOVATV MK

NASILJE U SOBRANJU

MINISTARKA PRAVDE MAKEDONIJE: Ivanov ne može da daje pomilovanja!

Severna Makedonija -

Ministarka pravde Severne Makedonije Renata Deskoska rekla je danas da odlazeći predsednik države Đorđe Ivanov ne može da pomiluje osuđene za nasilje u Sobranju u aprilu 2017. godine.

Nakon što se u makedonskim medijima pojavila informacija da su osuđeni za nasilje u Sobranju 27. aprila 2017. godine podneli zahtev kabinetu predsednika države za pomilovanje, ministarka pravde Renata Deskoska je za Dojče Vele rekla da Ivanov ne može da ih amnestira.

"Postoje dva razloga zbog kojih ne može da se pokrene postupak za pomilovanje od strane šefa države", rekla je Deskoska.

Prvo, navela je ona, "postupak može da se vodi jedino preko Ministarstva pravde, imajući u vidu da ne postoji zakonski osnov za pomilovanje bez prethodnog postupka u našem ministarstvu".

"Izbrisan je član 11 iz Zakona o pomilovanju koji je prethodno predviđao takav postupak od strane predsednika, a i nakon odluke Ustavnog suda u Skoplju iz 2016. godine o poništavanju brisanja ovog člana, on nije 'oživljen', odnosno ne postoji u pravnom sistemu naše države", smatra makedonska ministarka.

Drugi razlog, kaže Deskoska, proizlazi iz činjenice da su raspisani predsednički izbori i u tom periodu nije moguće da budu data pomilovanja.

U makedonskoj javnosti već nekoliko dana se polemiše o tome da li aktuelni i odlazeći predsednik Đorđe Ivanov ima pravo i zakonsku mogućnost da pomiluje osuđene za nasilje u Sobranju.

Prema jednoj grupi pravnih eksperata, brisanje člana 11 iz Zakona o pomilovanju, koje su odobrili poslanici u makedonskom Sobranju 2009. godine, i poništavanje takve odluke poslanika od strane Ustavnog suda u 2016. godini, znači da je ovaj član ponovo vraćen na snagu.

Prema drugoj grupi pravnika, odluke Ustavnog suda nemaju zakonodavnu snagu, odnosno ne mogu da "ožive" određeni zakon koji je već poništen, već da to može da uradi samo zakonodavna vlast, i da prema tome aktuelni predsednik ne može da iskoristi ovaj član kako bi amnestirao osuđene za nasilje u makedonskom Sobranju.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/NOVATV MK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track