HAN PODRŽAVA SEVERNU MAKEDONIJU: Nadam se da će u junu dobiti datum za početak pregovora o pristupanju
Foto: EPA/Vassil Donev

podrška

HAN PODRŽAVA SEVERNU MAKEDONIJU: Nadam se da će u junu dobiti datum za početak pregovora o pristupanju

Severna Makedonija -

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han nada se da će Severna Makedonija na Savetu EU u junu dobiti datum za početak pregovora o pristupanju Uniji.

Han smatra da bi bilo neodgovorno ukoliko EU ne ispuni svoja obećanja posle, kako ističe, uočljivog napretka u reformama i istorijskog koraka sa Prespanskim sporazumom, prenosi portal A1on.

"Ako naše države partneri isporuče reforme, države-članice EU će morati takođe da isporuče rezultate, vodeći proces pristupanja u sledeću fazu", rekao je evropski komesar.

Han smatra da bi bilo neodgovorno ukoliko EU ne ispuni svoja obećaja, te da bi takav scenario mogao da vrati unazad države na Zapadnom Balkanu.

"Naši konkurenti u regionu, kao što su Kina Turska, Rusija, koje imaju različite vrednosti, mogu da iskoriste prednost usled našeg dvoumljenja i da povećaju svoj uticaj", objašnjava Han.

Komentarišući aktuelna politička dešavanja u Severnoj Makedoniji, Han je izrazio nadu da Prespanski sporazum neće biti žrtvovan zbog partijsko-političkih razloga, imajući u vidu da je i ovaj sporazum deo kampanje u predsedničkim izborima.

Upitan o tome da li će odlazeći predsednik Djorđe Ivanov prihvatiti molbu za amnestiju koju su podneli osuđeni za nasilje u Sobranju, evropski komesar Han je pozvao predsednika Ivanova da se ne meša u sudske postupke.

"Kao i u prethodnim sličnim slučajevima, mogu samo da apelujem na odlazećeg predsednika da se ne meša u aktuelne sudske postupke", zaključio je Han.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Vassil Donev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track