PREMA NOVIM ANALIZAMA:  Kandidat opozicije na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji u blagoj prednosti
Foto: EPA

preokret

PREMA NOVIM ANALIZAMA: Kandidat opozicije na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji u blagoj prednosti

Severna Makedonija -

Kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova uživa poverenje 28,9 odsto glasača, dok kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i DUI Stevo Pendarovski IMA podrškom od 22,5 odsto birača, prenosi makedonski list Večer.

Na osnovu analize Makedonske radio televitije (MRT 1), aktuelni podaci pokazuju da Siljanovska-Davkova kod građana makedonske nacionalnosti za 6,4 odsto uživa veće poverenje nego Pendarovski.

Kako piše list, ako se ovaj trend nastavi, Siljanovska Davkova u drugom krugu predsedničkih izbora će pobediti sa ubedljivom prednošću.

Oba kandidata, nakon rezultata u prvom izbornom krugu, usmerili su svoju kampanju ka neopredeljenim glasačima i glasačima koji su dali svoj glas kandidatu albanske opozicije u prvom krugu Bljerimu Reki.

Najveći problem u drugom krugu biće dostizanje neophodnog cenzusa od 40 odsto izlaznosti glasača na birališta.

Političari iz vlasti i opozicije pozivaju makedonske građane na masovnu izlaznost, kako izbori ne bi bili poništeni, što bi bilo prvi put u istoriji izbora u Severnoj Makedoniji od sticanja samostalnosti 1991. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track