ZATVORENA BIRALIŠTA U SEVERNOJ MAKEDONIJI, PREĐEN CENZUS: Najmanji odziv u opštinama gde pretežno žive Albanci
Foto: AP/Boris Grdanoski

uspešni izbori

ZATVORENA BIRALIŠTA U SEVERNOJ MAKEDONIJI, PREĐEN CENZUS: Najmanji odziv u opštinama gde pretežno žive Albanci

Severna Makedonija -

U Severnoj Makedoniji večeras su u 19 časova zatvorena biračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora, na kojima je pređen predviđeni glasački cenzus.

Nakon zatvaranja, mogu da glasaju samo građani koji su se u tom trenutku zatekli na biračkim mestima.

Kako prenosi TV21, do 18 časova glasao je 41 odsto birača, što ukazuje da je postignut cenzus za uspešnost izbora koji predviđa minimum 40 odsto izlaznosti birača.

foto: AP/Boris Grdanoski

Na 3.480 biračkih mesta u Republici Severnoj Makedoniji i 32 mesta u inostranstvu mogli su da glasaju 1.808.131 građana ove države.

Prema podacima Državne izborne komisije u Severnoj Makedoniji, u drugom krugu predsedničkih izbora do 15 časova je zabeležana manja izlaznost u odnosu na prvi krug u zapadnim delovoma države, odnosno u opštinama Debar, Gostivar, Kičevo, Ohrid, Struga i Tetovo gde pretežno žive Albanci, prenosi portal A1on.

foto: AP/Boris Grdanoski

U Debru u prvom krugu do 15 časova su glasali 28,63 odsto birača, dok danas u drugom krugu, izlaznost je bila 16,52 odsto. U Gostivaru odziv u prvom krugu do 15 časova je bio 17,23 odsto, dok je u drugom krugu 15,88 odsto.

U Kičevu od 22,11 odsto u prvom krugu, odziv je smanjen na 21,57 odsto.

Smanjenje broja glasača evidentiran je i u gradu Struga gde su u prvom krugu do 15 časova glasali 19,31 odsto birača, dok je danas izašlo samo 17,72 odsto.

U Tetovu u prvom krugu do 15 časova su glasali 19,75 odsto birača, dok je u drugom krugu 17,68 odsto.

Malo smanjenje izlaznosti zabeležano je i u Vrapčištu, gde je u prvom krugu odziv bio 12,61 odsto, dok je danas, u drugom krugu, 12,41 odsto.

Prema aktuelnim podacima makedonske DIK najmanji odziv je evidentiran u mestu Želino, gde je glasalo samo 9,03 odsto birača.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Boris Grdanoski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track