ZAEV NA UDARU ANTIKORUPCIJSKE KOMISIJE: Otvorena istraga u 4 slučaja, od davanja mita do prodaje državne zemlje
Foto: EPA

otvoreno

ZAEV NA UDARU ANTIKORUPCIJSKE KOMISIJE: Otvorena istraga u 4 slučaja, od davanja mita do prodaje državne zemlje

Severna Makedonija -

Državna komisija za sprečavanje korupcije Severne Makedonije otvorila je danas istragu u četiri slučaja povezana sa premijerom Zoranom Zaevom po prijavama opozicione partije VMRO DPMNE.

Otvoreni su predmeti koji se odnose na izgradnju trgovinskog centra Global u Strumici, optužbe za traženje mita kod privatizacije državnog zemljišta i prodaje kasarne u Strumici u vreme dok je Zaev bio gradonačelnik, kao i na firme njegove porodice u Bugarskoj.

U slučaju optužbi za traženje mita kod privatizacija zemljšta popularno nazvanom "Jedan evro za Vica (premijerov brat)", Zaevu je suđeno i pravosnažno je oslobođen, dok ga je u slučaju "Global" abolirao tadašnji predsednik države, a Vrhovni sud se kasnije izjasnio da nema osnova korupcije.

Na pitanje novinara zašto otvaraju predmete u kojima postoji sudska odluka, odgovrili su da su dobili prijave u tim slučajevima i da će ih istražiti, videti da li za koje predmete postoji sudska razrešnica i da li će ih zatvoriti.

Antikorupcijska komisija na konfereneciji za nivinare objavila je da je otvorila i slučajeve vicepremijera za ekonomska pitanja Koče Anđuševa u vezi sa dodeljivanjem zemljišta za izgradnju hidrocentrale i ministra za administraciju i informatičko drušvo Damjana Mančevskog zbog sumnji da ima firme u Grčkoj.

Među antikurupcijskim istragama koje su danas otvorene su i slučaj predsednika Vrhovnog suda Severne Makedonije Jove Vangelovskog za kupovinu BMV-a za službene potrebe koji je plaćen 40.000 evra i gradonačelnika Struge Ramiza Merka za četiri vozila za potrebe opštine, među kojima je i audi A6.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track