DANAS JE POSLEDNJI RADNI DAN ĐORĐA IVANOVA: Predsednik Severne Makedonije u odlasku obznanio šta očekuje od Vlade
Foto: EPA

po zakonu

DANAS JE POSLEDNJI RADNI DAN ĐORĐA IVANOVA: Predsednik Severne Makedonije u odlasku obznanio šta očekuje od Vlade

Severna Makedonija -

Kancelarija odlazećeg predsednika Makedonije u odlasku, Đorđa Ivanova, zatražila je od kancelarije Vlade za opšte poslove i zajedničke poslove da dobije prostorije koje će koristiti nakon prestanka funkcije, potvrdila je MUP iz PDR.

Iz RIK-a kažu da će pismeni zahtev Ivanova, koji je stigao ujutro, biti odobren. Radi se o poslovnom prostoru koji je bivši šef države već pronašao i traži da se zaključi njegov zakup.

Drugi mandat predsednika Đorđa Ivanova ističe 12. maja.

Prema Zakonu o pravima predsednika i njegovoj porodici nakon prestanke funkcije, on ima pravo na penziju čiji je iznos jednak visini plate koju prima predsednik države, ima pravo na prostor i do tri saradnika. Tu je i pravo na ličnu bezbednost, kao i pravo na korišćenje službenog vozila i vozača.

Od bivših predsednika, Branko Crvenkovski ima doživotnu predsedničku penziju i kabinet. Porodica pokojnog Borisa Trajkovskog, njegova supruga Vilma i deca imaju druga prava predviđena Zakonom.

Prema Ustavu i zakonu, bivši predsjednik može izgubiti životne privilegije samo ako je otpušten zbog opoziva ili ako je Ustavni sud tokom mandata utvrdio da predsednik nije poslovno nesposoban.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track